Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησης. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με το GDPR. Ενημερωθείτε για την πολιτική απορρήτου.

Menu
Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ευχάριστα τις γιορτές των Χριστουγέννων από την Κοσκερίδου Αγγελική

Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ε…

Οι γιορτές των Χριστουγέν...

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομίας στον Ιαματικό Τουρισμό για την ΟΛΟΝ

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομία…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   &nbs...

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Βόλο 6-8/10

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Β…

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ   ΣΕΜΙΝΑΡ...

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέλεια σχέση με το σύντροφό σου!

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέ…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση; | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση;…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότητα γύρω από το θέμα "Είμαι/Δεν Είμαι Ερωτεμένος" | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότ…

Αγάπη εναντίον Έρωτα και ...

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπινες σχέσεις | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπ…

Γιατί τόσος πόνος; Γιατί ...

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης- Εκατοντάδες τα περιστατικά βίας στην Ελλάδα

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά…

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθι...

Children Inherit Intelligence From THIS Parent!

Children Inherit Intelligence From …

Most of us generally assu...

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχη animation ταινία για την επικοινωνία (Βίντεο)

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχ…

Μια μικρού μήκους animati...

Prev Next

ΝΕΟ ΣΩΜΑ ΜΕ FELDENKRAIS

ΝΕΟ ΣΩΜΑ ΜΕ FELDENKRAIS

Δεν είναι γυμναστική, ούτε εναλλακτική άσκηση, δεν έχει σχέση με το μασάζ και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επεμβατική θεραπεία. Τι είναι;

ο Feldenkrais είναι ουσιαστικά μια παιδαγωγική μέθοδος που στόχο έχει να βελτιώσει τη δράση και την κίνηση του σώματος. Εμπνευστής της μεθόδου ήταν ο ισραηλινός φυσικός, μηχανικός και δάσκαλος του τζούντο δρ. Moshe Feldenkrais. Με αφετηρία έναν τραυματισμό στο γόνατό του, ο Feldenkrais άρχισε να παρατηρεί και να εξερευνά τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος μέσα από την κίνησή του. Με τις έρευνές του ανακάλυψε ότι το νευρικό σύστημα ασχολείται κατά κύριο λόγο με την «οργάνωση της κίνησης», δηλαδή με τον τρόπο που συνδέονται μεταξύ τους τα διάφορα τμήματα του σώματος. Κατέληξε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι το σώμα μας είναι σε θέση να απαλλαχτεί από τις κινητικές συνήθειες που το δυσκολεύουν και να υιοθετήσει νέες. Έτσι, βελτιώνοντας την κίνησή μας, καλυτερεύουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Πριν από το μάθημα
Ο δάσκαλος ζητάει να μάθει τι θέλει να πετύχει ο μαθητής μέσω του Feldenkrais (π.χ. να ανακουφιστεί από πόνους, να νιώσει πιο ελεύθερο το σώμα του κ.λπ.) και συνήθως ξεκινάει με ένα ιδιαίτερο μάθημα, για να δει τις κινητικές δυσκολίες και δυνατότητες του μαθητή και στη συνέχεια να κρίνει αν ο μαθητής χρειάζεται μια σειρά ιδιαίτερων μαθημάτων πριν μπει σε γκρουπ ή αν είναι ήδη έτοιμος να συμμετάσχει σε ομαδικό μάθημα. Ένας άνθρωπος π.χ. που έχει καλή σχέση με το σώμα του και θέλει απλώς να το νιώσει πιο ελεύθερο μπορεί να μπει απευθείας σε γκρουπ, ενώ αν αντιμετωπίζει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα (π.χ. πόνο στη μέση) ίσως είναι προτιμότερο να ξεκινήσει με μερικά ιδιαίτερα.

Hands on
Στο ατομικό μάθημα, ο μαθητής ξαπλώνει (ή κάθεται) ντυμένος σε ένα κρεβάτι, ενώ ο δάσκαλος κινεί με αργές και ακριβείς κινήσεις τα μέλη του σώματός του, εξερευνώντας τις κινητικές του συνήθειες και προτείνοντας (με τα χέρια του) πιο εύκολες και αποτελεσματικές δυνατότητες. Πρακτικά, ο μαθητής παραμένει αδρανής, στην πραγματικότητα όμως το σώμα συνειδητοποιεί τη νέα αυτή γνώση και την αφομοιώνει, με αποτέλεσμα οι λιγότερο κινητικές περιοχές του σώματος να ενταχθούν στη συνολική κίνηση, ενώ οι πιο επιβαρυμένες να αποφορτιστούν. Ουσιαστικά, κάνουμε «delete» στις κινητικές μας συνήθειες και πατάμε «restart» για να ενσωματώσουμε τις νέες δυνατότητες που ανακαλύψαμε, οι οποίες μας επιτρέπουν να κάνουμε την ίδια κίνηση (π.χ. να σηκώσουμε το χέρι, να πιάσουμε ένα βιβλίο από ένα ψηλό ράφι) με διαφορετικό τρόπο, πιο έξυπνο, αφού δεν επιβαρύνουν το σώμα μας. Όταν ο μαθητής αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα (π.χ. πόνο στον ώμο), ο δάσκαλος δεν δουλεύει στη συγκεκριμένη περιοχή (όπως συμβαίνει στο μασάζ), αλλά προσπαθεί να βρει την αιτία του συμπτώματος ελέγχοντας τη συνεργασία των διάφορων τμημάτων του σώματος. Μετά το πρώτο κιόλας μάθημα μπορούμε να κινηθούμε διαφορετικά.

Ομαδικό μάθημα
Οι μαθητές ξαπλώνουν στο πάτωμα σε διάφορες στάσεις ή είναι σε καθιστή θέση και εκτελούν με πολύ αργές κινήσεις -οι οποίες σχετίζονται με τη συνεργασία ανάμεσα στα διάφορα μέλη του σώματος- τις οδηγίες που δίνει ο δάσκαλος. Συνήθως, η διδασκαλία γίνεται σε κύκλους μαθημάτων με ένα θέμα, όπως «το πώς συνδέονται καλύτερα τα πόδια με τη λεκάνη, ώστε να είναι πιο εύκολο το "κάθισμα", πιο ελεύθερο το περπάτημα και να μην επιβαρύνεται η μέση και τα πόδια». Στόχος είναι μέσα από τον πειραματισμό και τη «συνειδητοποίηση» της κίνησης να ανακαλύψουμε νέους τρόπους που οδηγούν σε μια πιο εύκολη και πιο έξυπνη κίνηση.

«Όσα είναι τα χρόνια μας, τόσα είναι και τα μαθήματα Feldenkrais που χρειαζόμαστε», είχε πει ο δρ. Feldenkrais, θέλοντας να εξηγήσει την ανάγκη του σώματος να «σβήσει» χρόνιες κινητικές συνήθειες που επιβαρύνουν τον σκελετό και να υιοθετήσει νέες, πιο «έξυπνες» δυνατότητες.

Τι προσφέρει
*Βελτιώνει την κίνηση και τη στάση του σώματος.

*Εντοπίζει σωματικές συνήθειες που επιβαρύνουν τον σκελετό και δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας.

*Βελτιώνει τον συντονισμό μεταξύ των μελών του σώματος, διευκολύνοντας έτσι την κίνηση, την ισορροπία και την αναπνοή.

*Περιορίζει πόνους στη μέση, τον αυχένα, τους ώμους, τα γόνατα κ.α.

*Προσφέρει μιαν αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης.

*Ξαναζωντανεύει ξεχασμένες κινήσεις του σώματος.

*Μας μαθαίνει να διαχειριζόμαστε καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις, χωρίς να προκαλούμε ένταση στο σώμα μας.

*Συμβάλλει στην αποκατάσταση τραυματισμών και μας μαθαίνει τον τρόπο να προλάβουμε τραυματισμούς στο μέλλον.

*Μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας μέσα από την κίνηση, να ανακαλύψουμε νέες δυνατότητές του και να εξελιχθούμε.

Feldenkrais και ψυχοθεραπεία
Το Feldenkrais είναι πολύ αποτελεσματικό σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία. «Όταν αλλάζεις ψυχικά, αλλά το σώμα στέκεται το ίδιο, χάνεται το νόημα. Γι’ αυτό, δουλεύουμε παράλληλα και υποστηρίζουμε αυτήν την αλλαγή, τη βελτίωση», εξηγεί η Feldenkrais Practitioner κ. Ulrike Hasbach-Doussis.

Είναι για μένα;
Η μέθοδος απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας οι οποίοι:

*Θέλουν να ξαναβρούν τη χαμένη επαφή με το σώμα τους.

*Αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα από την κακή στάση και χρήση του σώματος, όπως είναι η πολύωρη εργασία μπροστά σε Η/Υ.

*Έχουν κάποιον τραυματισμό ή ατύχημα (π.χ. τροχαίο).

*Έχουν κάποια νευρολογική ασθένεια που προκαλεί κινητικά προβλήματα.

Επιπλέον, θεωρείται ιδανική μέθοδος για ανθρώπους που χρησιμοποιούν το σώμα τους ως εργαλείο στη δουλειά τους, όπως καλλιτέχνες (χορευτές, μουσικοί, ηθοποιοί), δάσκαλοι χορού, γυμναστές, αθλητές, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και σε περίοδο εγκυμοσύνης.

Ποτέ δεν είναι αργά για Feldenkrais
«Ο μεγαλύτερος σε ηλικία μαθητής μου ήταν 94!», λέει η Feldenkrais Practitioner κ. Ulrike Hasbach-Doussis. Και συνεχίζει: «Ήρθε σε ένα σεμινάριο από περιέργεια. Εκείνη την περίοδο δίδασκα στους μαθητές μου το "σκύψιμο" (bending). Μετά το τέλος των μαθημάτων, ο 94χρονος μου ανακοίνωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια χρησιμοποιούσε ένα κόκαλο για να βάζει τα παπούτσια του, πλέον όμως του ήταν άχρηστο. Μπορούσε να φτάσει με το χέρι τη φτέρνα του!».

Info: Ένα ατομικό μάθημα Feldenkrais διαρκεί 60΄ και ένα ομαδικό περίπου 75΄. Το κόστος του ατομικού μαθήματος κυμαίνεται γύρω στα 50 Ε και του ομαδικού στα 10-13 Ε. Συνήθως, συστήνεται η παρακολούθηση ομαδικών μαθημάτων 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ η συχνότητα των ατομικών μαθημάτων είναι μία φορά την εβδομάδα. Ομαδικά μαθήματα Feldenkrais γίνονται στο «Studio Κινητήρας» (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, τηλ.: 210-92.48.328). Για ατομικά μαθήματα, επικοινωνήστε με την κ. Ulrike Hasbach-Doussis στα τηλ.: 215-54.01.868 και 693-73.52.700. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.feldenkrais.gr.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ULRIKE HASBACH-DOUSSIS, Feldenkrais Practitioner.

Πηγή Άρθρου: vita.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Ψυχολογία

Εναλακτικές Θεραπείες

Βοτανοθεραπεία