Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησης. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με το GDPR. Ενημερωθείτε για την πολιτική απορρήτου.

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ - ΑΙΤΙΑ & ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

музыкальные шаблоны Joomla
android новости
торрент
игровой портал
авто портал
игровой портал
ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ - ΑΙΤΙΑ & ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Οι αρρυθμίες, οι καρδιακές διαταραχές, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και το έμφραγμα του μυοκαρδίου ανήκουν στην κατηγορία των καρδιακών παθήσεων.
Τα άτομα με υπερτασικές τάσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ακόμα περισσότερο αν αυτή η τάση δεν αντιμετωπίζεται. Όσοι βρίσκονται άνω των 40 ετών παραπέμπονται για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.


Επίσης, κύριο αίτιο μπορεί να αποδειχτεί η παχυσαρκία με αυξημένο επίπεδο λίπους στο σώμα ή τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, η αύξηση της χαμηλής πυκνότητας ή το κακό επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα, προκαλεί τη συσσώρευση λίπους στο εσωτερικό των αρτηριών ή των αιμοφόρων αγγείων. Σε περιπτώσεις που η συσσώρευση εμφανίζεται στις στεφανιαίες αρτηρίες, μπορεί να προκληθούν διάφορες ασθένειες της στεφανιαίας αρτηρίας, ακόμα και καρδιακές παθήσεις.

Παράλληλα, καρδιακά νοσήματα υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν σε ανατομικές διαταραχές της καρδιάς. Τα συγγενή καρδιακά νοσήματα προκαλούνται συνήθως λόγω κάποιων ανατομικών βλαβών στη περιοχή της καρδιάς. Ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό παίζουν επίσης, καθοριστικό ρόλο.

Τέλος, το κάπνισμα θεωρείται επίσης κύριος παράγοντας ανάπτυξης προβλημάτων διότι το αυξημένο επίπεδο νικοτίνης στο αίμα προκαλεί πάχυνση των αιμοφόρων αγγείων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Τα τυπικά συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου θεωρούνται ο πόνος στο στήθος σε συνδυασμό με τη δύσπνοια. Συγκεκριμένα, ο στηθαγχικός πόνος περιγράφεται ως πίεση ή ένταση πίσω από το οστό του στήθους, με ακτινοβολία στο σαγόνι και κάτω από το βραγχίονα, συνοδευόμενο από δύσπνοια και εφίδρωση.

Παράλληλα, όμως μπορούν να εμφανιστούν στηθάγχη με διαφορετική ακτινοβολία πόνου, όπως πόνο στον ώμο ή μυαλγία, ναυτία, δυσπεψία ή άνω κοιλιακό άλγος. Επίσης, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με διαβήτη μπορεί να αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον πόνο ή να μην έχουν καθόλου δυσφορία. Αντίθετα, πιθανόν να παραπονιούνται για κόπωση.

Τα άτομα με στεφανιαία νόσο συνήθως παρουσιάζουν προοδευτικά εξελισσόμενα συμπτώματα, εξαιτίας της χρονικά παροδικής στένωσης της αρτηρίας. Πάραυτα πάντα υπάρχει η πιθανότητα για απουσία συμπτωμάτων και άμεσης καρδιακής προσβολής.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Η διάγνωση των καρδιακών παθήσεων επιτυγχάνεται μέσω της αναζήτησης για στεφανιαίες νόσους στο ιστορικό του ασθενούς όπως και μέσω της αξιολόγησης των παραγόντων κινδύνου. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν παραπέμπονται όλοι οι καρδιακοί ασθενείς για έλεγχο μέσω του καθετηριασμού καρδιάς.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις μη επεμβατικές και τις επεμβατικές. Στις μη επεμβατικές ανήκουν ο αιματολογικός έλεγχος, το απλό υπερηχογράφημα και το stress echo, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, η ακτινογραφία θώρακος και το τεστ κοπώσεως. Αντίστοιχα, στις επεμβατικές εξετάσεις ανήκουν η στεφανιαιογραφία και οι υποκατηγορίες της.

Ο στόχος της φαρμακευτικής αγωγής είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία του καρδιακού μυός, ξεπερνώντας τα μπλοκαρίσματα που τυχόν υπάρχουν. Η ασπιρίνη θεωρείται η κύριος τρόπος αποτροπής της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων σε κάποιο σημείο της αρτηρίας, βοηθώντας στην καλύτερη ροή του αίματος.

Οι β-αναστολείς χρησιμεύουν προληπτικά στη δράση της αδρεναλίνης στη καρδιά, αποτρέποντας την αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Στους β-αναστολείς ανήκουν η ατενολόνη, μετοπρολόνη, προπρανολόνη, καρβεντιλόνη και λαμπεταλόλη. Επίσης χρησιμοποιούνται ευρέως για τον ίδιο λόγο και οι αποκλειστές ασβεστίου, όπως η δηλτιαζέμη και η βεραπαμίλη. Η χορήγηση υπογλώσσιας νιτρογλυκερίνης, αντίστοιχα, βοηθάει στη θεραπεία της στηθάγχης, διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Στην περίπτωση που η στεφανιαία αγγειογραφία δείξει σημαντική απόφραξη μιας αρτηρίας, ο καρδιολόγος πιθανόν να συστήσει αγγειοπλαστική. Στην αγγειοπλαστική τοποθετείται ένα μπαλόνι μέσω καθετήρα, στην περιοχή που υπάρχει η στένωση. Συνήθως, στο σημείο της αγγειοπλαστικής τοποθετείται ένα στεντ για να αποτρέπει την επαναλαμβανόμενη στένωση του αγγείου. Η χειρουργική επέμβαση και το bypass συστήνεται στην περίπτωση πολλαπλών αρτηριακών στενώσεων.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Είτε παραδοσιακά είτε εναλλακτικά, για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων συστήνονται συνήθως διαιτητικές τροποποιήσεις. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και τα προϊόντα ολικής αλέσεως θεωρούνται η βάση στη διατροφή του καρδιοπαθούς.

Τα λιπαρά τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται, όπως και το κρέας, το κάρυ και το πρόχειρο φαγητό. Επίσης, η χαρά, το γέλιο και οι ευχάριστες συναναστροφές βοηθούν στην διατήρηση υγιής καρδιάς. Φυσικά οι έντονες συγκινήσεις και οι εντάσεις πρέπει να αποφεύγονται. Ο έλεγχος και η μείωση της αρτηριακής πίεσης συστήνονται για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επίσης η άμεση αλλαγή στον τρόπο ζωής, η μείωση ή διακοπή του καπνίσματος βοηθούν αντίστοιχα στην πρόληψή τους.

Η ιατρική περίθαλψη σε περιπτώσεις προβλημάτων και η ορθή χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων απαιτείται για τη διατήρηση και πρόληψη εμφάνισης σοβαρότερων καταστάσεων. Η απώλεια βάρους στην περίπτωση παχυσαρκίας είναι ιδανική, στοχεύοντας στην διατήρηση του ιδανικού βάρους που θα συστήσει ο θεράπον ιατρός. Η κατανάλωση αλκοόλ αντενδεικνύεται, όπως και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Η καθημερινή άσκηση ή περπάτημα με το λιγότερο δεκαπέντε έως μισή ώρα χρονική διάρκεια, απαιτείται για την πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων.


Επιμέλεια-Συγγραφή: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΣΚΕΡΙΔΟΥ

шаблоны joomla недвижимость
Template Design © EBMTEAM MARKETING CO.