Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησης. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με το GDPR. Ενημερωθείτε για την πολιτική απορρήτου.

Menu
Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ευχάριστα τις γιορτές των Χριστουγέννων από την Κοσκερίδου Αγγελική

Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ε…

Οι γιορτές των Χριστουγέν...

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομίας στον Ιαματικό Τουρισμό για την ΟΛΟΝ

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομία…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   &nbs...

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Βόλο 6-8/10

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Β…

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ   ΣΕΜΙΝΑΡ...

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέλεια σχέση με το σύντροφό σου!

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέ…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση; | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση;…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότητα γύρω από το θέμα "Είμαι/Δεν Είμαι Ερωτεμένος" | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότ…

Αγάπη εναντίον Έρωτα και ...

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπινες σχέσεις | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπ…

Γιατί τόσος πόνος; Γιατί ...

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης- Εκατοντάδες τα περιστατικά βίας στην Ελλάδα

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά…

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθι...

Children Inherit Intelligence From THIS Parent!

Children Inherit Intelligence From …

Most of us generally assu...

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχη animation ταινία για την επικοινωνία (Βίντεο)

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχ…

Μια μικρού μήκους animati...

Prev Next

ΟΙ 7 ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ

Έλλειψη αυτοπεποίθησης

Η κόρη που δεν έχει αγαπηθεί δεν ξέρει ότι είναι άξια αγάπης και τρυφερότητας. Μπορεί να έχει μεγαλώσει νιώθοντας παραμελημένη, έχοντας εισπράξει κριτική ή αδιαφορία. Στο κεφάλι της ακούει μόνο μία φωνή, αυτή της μητέρας της, που της λέει όλα αυτά που δεν είναι (έξυπνη, όμορφη, καλή, άξια). Οι επιτυχίες και τα ταλέντα της θα συνεχίσουν να υπονομεύονται από τη φωνή αυτή, αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση. Γυναίκες με τέτοια βιώματα λένε ότι νιώθουν να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους γύρω τους και φοβούνται πως θα τις «ανακαλύψουν» αν απολαύσουν ποτέ οποιαδήποτε επιτυχία.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

«Αναρωτιέμαι πάντα γιατί να θέλει κάποιος να γίνει φίλος μου», λέει μία γυναίκα που μεγάλωσε με μαμά που δεν την αγαπούσε. «Πάντα φοβάμαι πως όλοι κάτι μου κρύβουν και έμαθα στην ψυχοθεραπεία πως αυτό έχει να κάνει με τη μητέρα μου». Αυτά τα ζητήματα εμπιστοσύνης προέρχονται από την πεποίθηση πως όλες οι σχέσεις (φιλικές ή ερωτικές) είναι επί της αρχής αναξιόπιστες. Οι ψυχολόγοι λένε ότι κορίτσια που έχουν μεγαλώσει με αυτόν τον τρόπο «βιώνουν την αγάπη ως εμμονή, μία επιθυμία για ανταπόδοση και ένωση, με συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, υπερβολική σεξουαλική έλξη και ζήλια».

Δυσκολία να θέσουν όρια

Πολλές κόρες, εγκλωβισμένες στην ανάγκη τους για τη μητρική φροντίδα και στην απουσία αυτής, αναφέρουν είτε ότι προσπαθούν πάντα να ευχαριστήσουν τους άλλους στις σχέσεις τους είτε ότι τους είναι αδύνατο να θέσουν όρια ώστε να δημιουργήσουν υγιείς και συναισθηματικά σταθερές σχέσεις. Πολλές τέτοιες κόρες, λοιπόν, δυσκολεύονται να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις με άλλες γυναίκες γιατί δεν τις εμπιστεύονται, δυσκολεύονται να πουν «όχι» στους άλλους ή αναζητούν τόσο έντονες σχέσεις, που ο άλλος τρομάζει και κάνει πίσω.

Δυσκολεύονται να δουν τον εαυτό τους όπως πραγματικά είναι

Μία γυναίκα αναφέρει αυτό που έμαθε από την ψυχοθεραπεία: «Όταν ήμουν μικρή, η μητέρα μου με κρατούσε πίσω με το να επικεντρώνεται στα ελαττώματά μου, ποτέ με τα επιτεύγματά μου. Μετά το κολλέγιο βρήκα διάφορες δουλειές, αλλά κάθε φορά τα αφεντικά μου είχαν παράπονο ότι δεν προσπαθώ αρκετά να αναπτυχθώ. Τότε κατάλαβα ότι είχα υιοθετήσει τον τρόπο με τον οποίον η μητέρα μου με ανάγκαζε να βλέπω τον κόσμο». Η αντίληψη αυτή έχει να κάνει με όσα έχουν πει στην κόρη αυτή καθώς μεγάλωνε, αναφορικά με τις ικανότητες και την εμφάνισή της. Και δεν έχει να κάνει απλά με έλλειψη αυτοπεποίθησης. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ.

Εξ ορισμού θέση η αποφυγή

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή ο φόβος για καθετί καινούργιο θέτει, κάποιες φορές, τις γυναίκες αυτές σε αμυντική θέση, ώστε να αποφύγουν να πληγωθούν από κάποια κακή σχέση, αντί να κινητοποιούνται και να αναζητούν σταθερότητα. Οι γυναίκες αυτές, λένε οι ψυχολόγοι, μπορεί να δείχνουν ότι θέλουν να δημιουργούν σχέσεις, αλλά σε βαθύτερο επίπεδο μάλλον τις αποφεύγουν. Με τον τρόπο αυτόν, όμως, δεν θα καταφέρουν ποτέ να βρουν την αγάπη και την στοργή που πάντα αναζητούν.

Υπερβολική ευαισθησία

Μία κόρη που δεν έχει αγαπηθεί από τη μητέρα της μπορεί να είναι ευαίσθητη στην παραμέληση από τους άλλους, την πραγματική και τη φανταστική, ενώ ένα απλό σχόλιο μπορεί να επαναφέρει την επίπονη εμπειρία που είχε ως παιδί, χωρίς καν η ίδια να το συνειδητοποιήσει. Χρειάζεται τρομερή προσπάθεια από μία τέτοια γυναίκα για να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει οποιοδήποτε σχόλιο, χωρίς να πληγωθεί βαθιά από αυτό.

Αντιγράφοντας τον δεσμό της Μητέρας στις σχέσεις

Οι ψυχολόγοι λένε ότι είναι στη φύση των ανθρώπων να έλκονται από αυτό που γνωρίζουν –από καταστάσεις που, παρόλο που στο τέλος τους κάνουν δυστυχείς, τους είναι τουλάχιστον οικείες. Έτσι, είναι σύνηθες, κόρες που έχουν μεγαλώσει χωρίς αγάπη από τη μητέρα τους να αναζητούν ανθρώπους με αντίστοιχο ιστορικό. Όπως χαρακτηριστικά λέει μία γυναίκα «Παντρεύτηκα τη μητέρα μου. Ενώ ο άνδρας μου επιφανειακά ήταν εντελώς διαφορετικός από εκείνη, στο τέλος μου φερόταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ήταν αδιάφορος και καθόλου τρυφερός, τρομερά επικριτικός και σπάνια υποστηρικτικός». Κατέληξε να πάρει διαζύγιο και από τον άνδρα της και από τη μητέρα της.

Πηγή Άρθρου: babyradio.gr

Διαβάστε περισσότερα...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι η οικογενειακή θεραπεία; Η οικογενειακή θεραπεία είναι ένας κλάδος της ψυχοθεραπείας, όπου ο θεραπευτής εργάζεται με περισσότερα μέλη μιας οικογένειας ταυτόχρονα. Επομένως η οικογενειακή ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή ομαδικής ψυχοθεραπείας. Μόνη προϋπόθεση: ο αριθμός των μελών να μην είναι μικρότερος των τριών, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι μιλάμε για ομάδα, ούτε μπορεί να αναπτυχθεί η ομαδική δυναμική. Τα μέλη της οικογένειας φέρνουν μέσα στην θεραπευτική διαδικασία τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται εκτός ομάδας. Η συνειδητοποίηση αυτού του τρόπου λειτουργίας στο «εδώ και τώρα» και η σύνδεσή του με περιστατικά της κοινής οικογενειακής ζωής εκτός ομάδας αποβαίνει ιδιαίτερα διαφωτιστική για όλα τα μέλη.
Ως ομάδα νοούνται τα άτομα εκείνα που συνδέονται, κατά κανόνα, αν και όχι πάντα (παραδείγματος χάριν τα υιοθετημένα παιδιά) με δεσμούς αίματος και συμβιώνουν κάτω από την ίδια στέγη. Η έννοια αυτή μπορεί να διευρυνθεί και να περιλαμβάνει, όχι μόνον την πυρηνική οικογένεια , δηλαδή γονείς και παιδιά, αλλά και μέλη της ευρύτερης οικογένειας (παππούδες, θείους, ξαδέλφια), ακόμα και πρόσωπα που δεν συνδέονται με τα υπόλοιπα με δεσμούς αίματος, όμως, λόγω μακροχρόνιας σχέσης, έχουν καταλήξει να θεωρούνται ως μέλη της οικογένειας (παραδείγματος χάριν μια οικιακή βοηθός ή μια νταντά).
Η οικογενειακή θεραπεία βοηθά τα μέλη μιας οικογένειας να βρουν πιο δημιουργικούς τρόπους επικοινωνίας και αλληλοσυμπαράστασης. Το κάθε μέλος μαθαίνει ν' αναγνωρίζει, αλλά και να σέβεται την διαφορετικότητα των υπολοίπων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατ' ανάγκη συμφωνεί μαζί τους. Το μέλος το οποίο θεωρείται απ' όλους ως ασθενής δεν είναι παρά το σύμπτωμα μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, της οποίας εξασφαλίζει την ομοιόσταση και την διαχρονικότητα. Μέσα από αυτού του είδους την θεραπεία προκαλούνται αλλαγές τόσο στον διαψυχικό κόσμο της οικογένειας όσο και στον ενδοψυχικό κόσμο του καθενός από τα μέλη της.
Η προσωπική μας ιστορία δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Αυτό που μπορεί να μετασχηματιστεί είναι η δική μας εσωτερική στάση απέναντι σ’ αυτήν. Η προσωπικότητά μας δομείται μέσω ταυτίσεων, άρα, μοιραία, συνειδητά ή ασυνείδητα ως ενήλικες έχουμε την τάση να επαναλαμβάνουμε κάποιο μέρος από το οικογενειακό μας σενάριο, ακόμα και εάν, ως παιδιά, διαφωνούσαμε με την τακτική των γονιών μας και πιστεύαμε ότι θα το αποφεύγαμε. Όποιος αποκτά αυτογνωσία και αποδέχεται των εαυτό του, αυτός αναλαμβάνει και την προσωπική ευθύνη της επιθυμίας του και κατακτά την εσωτερική αρμονία.

Πηγή Άρθρου: lelilablog

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Ψυχολογία

Εναλακτικές Θεραπείες

bansm

Βοτανοθεραπεία