Χυμός Πεπόνι + Μέντα για αναζωογόνηση
- Γράφτηκε από την Dr Αγγελική Νιάρχου
- Σχολιάστε πρώτοι!
Υλικά
1/2 αργείτικο πεπόνι (ή ποικιλία Honeydew)
1 φλιτζ. (240 γρ.) παγωμένο ανθρακούχο νερό
1 μικρή πρέζα μέντας.
Παρασκευή
Στύβουμε το πεπόνι. Το περνάμε σε ποτήρι και συμπληρώνουμε με το νερό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τη μέντα (μεγάλη μερίδα).
ΠΕΠΟΝΙ
Το πεπόνι δεν είναι μόνο ένα ζουμερό, γλυκό φρούτο του καλοκαιριού. Όπως δείχνουν οι έρευνες, είναι ο σύμμαχός σου στην πρόληψη των εγκεφαλικών, αλλά και του καρκίνου. Και όλα αυτά μόνο με 28 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (ένα πεπονάκι του κιλού έχει καθαρισμένο περίπου 150 θερμίδες). Τι άλλο θες;
Οι έρευνες για τις ευεργετικές ιδιότητες του πεπονιού έγιναν με τη συνεργασία Αργεντινών και Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι με πειράματα απέδειξαν ότι το φρούτο αυτό έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανάμειξαν αιμοπετάλια με τη σάρκα του πεπονιού. Όπως διαπίστωσαν, το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα, την ουσία αδενοσίνη, ο οποίος εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρώπινων αιμοπεταλίων: τα αιμοπετάλια δεν κατάφερνουν να ενωθούν. Έτσι, αποτρέπεται η δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.
Προστασία και από τον καρκίνο
Μελέτες δείχνουν ότι το πεπόνι προφυλάσσει από τον καρκίνο. Έρευνα που έγινε το 1985 σε κατοίκους της Μασαχουσέτης άνω των 66 ετών έδειξε ότι όσοι έτρωγαν πολλά πράσινα και κίτρινα φρούτα και λαχανικά είχαν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην παραδοσιακή ιατρική οι Φιλιππινέζοι το χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση του καρκίνου, οι Κινέζοι για τη θεραπεία της ηπατίτιδας και οι Ινδοί ως διουρητικό.
Θες κι άλλους λόγους να απολαμβάνεις τη γλύκα του πεπονιού; Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του δέρματος και την καλή λειτουργία της όρασης, όπως και βιταμίνης C, βήτα-καροτίνης, βιταμίνης Β6 και νιασίνης.
Βασικές πληροφορίες για το πεπόνι
Η πεπονιά ανήκει στα κολοκυνθώδη ή κουκουρβιτώδη φυτά. Είναι συγγενικό είδος με την κολοκυθιά, την αγγουριά και την καρπουζιά. Στην Ελλάδα βρίσκουμε φρέσκα πεπόνια από τα τέλη Μαϊου μέχρι τον Οκτώβριο.
Διάλεξε το σωστό
Το …καλό πεπόνι είναι αυτό που είναι πιο βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του. Επίσης, δεν έχει στη φλούδα του μαλακά σημεία ή ρωγμές. Αν το πεπόνι είναι άγουρο, μπορείς να το διατηρήσεις εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσει. Αν είναι ώριμο και το έχεις κόψει, το καλύτερο είναι να το βάλεις στο ψυγείο τυλιγμένο σε χαρτί.
ΜΕΝΤΑ
H μέντα είναι ποώδες αρωματικό φυτό της οικογένειας των χειλανθών των εύκρατων περιοχών. Έχει άνθη ευωδιαστά, λευκά ή ιώδη, που σχηματίζουν ταξιανθία στάχυος. Είναι φυτό φαρμακευτικό, ενώ χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως καρύκευμα, καθώς και ως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο είναι κατάλληλο για κατώτερης ποιότητας προϊόντα αρωματοποιίας και σαπωνοποιίας. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει διάφορα είδη μέντας, όπως: μέντα η χνουδωτή, μέντα η μελανωπή, μέντα η στρογγυλόφυλη, (αγριόδυοσμος), μέντα η μικρόφυλλη, μέντα η ρεβερχόνεια, μέντα η πολιά, μέντα η πράσινη (δυόσμος) και μέντα η πουλέγιος.
Το όνομα μέντα προέρχεται από το λατινικό mentha, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό μίνθη. Συναντάται και με την ονομασία ηδύοσμος. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως σήμερα σαν αρωματικό στη μαγειρική, την οινοποιία και στη φαρμακοποιία. Οι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν το τραπέζι με δυόσμο πριν από το γεύμα. Επίσης, αρωμάτιζαν το νερό τού μπάνιου. Από τον 6ο αιώνα πρωτοσυναντώνται κρέμες καθαρισμού δοντιών με δυόσμο. Τα ποντίκια φαίνεται να αποφεύγουν τη μυρωδιά του, γι\” αυτό και χρησιμοποιείται για την απομάκρυνσή τους. Στην Αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός χρησιμοποιούσαν την μέντα κατά της δυσπεψίας, κατά των νευρικών διαταραχών, κατά των ιλίγγων, της αϋπνίας, της γαστρίτιδας, του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου και ως αντισπασμωδικό.
Πηγές: lifehub.gr, cumaea.gr, helloladies.gr