Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησης. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με το GDPR. Ενημερωθείτε για την πολιτική απορρήτου.

Menu
Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ευχάριστα τις γιορτές των Χριστουγέννων από την Κοσκερίδου Αγγελική

Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ε…

Οι γιορτές των Χριστουγέν...

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομίας στον Ιαματικό Τουρισμό για την ΟΛΟΝ

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομία…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   &nbs...

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Βόλο 6-8/10

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Β…

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ   ΣΕΜΙΝΑΡ...

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέλεια σχέση με το σύντροφό σου!

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέ…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση; | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση;…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότητα γύρω από το θέμα "Είμαι/Δεν Είμαι Ερωτεμένος" | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότ…

Αγάπη εναντίον Έρωτα και ...

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπινες σχέσεις | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπ…

Γιατί τόσος πόνος; Γιατί ...

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης- Εκατοντάδες τα περιστατικά βίας στην Ελλάδα

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά…

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθι...

Children Inherit Intelligence From THIS Parent!

Children Inherit Intelligence From …

Most of us generally assu...

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχη animation ταινία για την επικοινωνία (Βίντεο)

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχ…

Μια μικρού μήκους animati...

Prev Next

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση; | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση; | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου..

Κατάθλιψη, η μάστιγα της εποχής που δυσχεραίνει ολο ένα και περισσότερο τη λειτουργικότητα των ανθρώπων, μειώνοντας αισθητά τη ποιότητα της καθημερινότητας όσων την βιώνουν. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα γύρω από την έννοια  της "Κατάθλιψης" και πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ριζικά;

Αρχικά, αυτό που αντιλαμβάνομαι ως θεραπεύτρια αλλά και ως άνθρωπος, λαμβάνοντας υπόψιν τις ψυχικές καταστάσεις των θεραπευόμενων, το οικογενειακό περιβάλλον τους, το περιβάλλον εργασίας τους, με τα προσωπικά βιώματα μου, την επιστημονική γνώση και την βιβλιογραφία κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάθλιψη πιθανών να είναι μία ψυχική κατάσταση/διάθεση, όπως είναι για παράδειγμα ο θυμός, η κακή διάθεση κτλ.

Το αναφέρω αυτό διότι στις ψυχικές διαθέσεις είμαστε ευάλωτοι οι περισσότεροι άνθρωποι επειδή αυτά αποτελούν συστατικά της ύπαρξής μας, εκπορεύουν δηλαδή από το ένστικτο της επιβίωσης εγγενή. Αυτό που μπορεί να ειναι επίκτητο κατατάσσεται στην κατηγορία των βιωμάτων του ατόμου και επηρρεάζει τελικά το αποτέλεσμα. Το αν θα εμφανίσει τελικά κατάθλιψη, θυμό και ούτω κάθ'εξής.

Ο έχοντας "κατάθλιψη" δε σημαίνει ότι διαφέρει από όλους τους άλλους. Αντίθετα είναι όλοι πιθανοί να το εμφανίσουν μια δεδομένη χρονική στιγμή όπως θα εμφάνιζαν απλά μία ψυχική διάθεσή τους.

Η έννοια της νόσου περιλαμβάνει σημεία παθολογίας και συγκεκριμένης συχνότητας εμφάνισης συμπτωμάτων. Για να ευσταθή πραγματικά η πρόταση ότι η Κατάθλιψη ειναι νόσημα θα πρέπει να παρουσιάζει λοιπόν αυτά τα χαρακτηριστικά με μία μόνιμη δυσλειτουργία στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και συγκεκριμένα της Σεροτονίνης. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαμε ορθά να μιλάμε για νόσο ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορούμε να μιλάμε για κατάσταση ψυχική.

Στην πραγματικότητα αυτά τα όρια που χωρίζουν την λεπτή ισορροπία της νόσου με την κακή διάθεση μπορεί να διακριθεί μόνο από ειδικούς θεραπευτές, ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Σε γενικές γραμμές και βάση των ερευνών η θεραπευτική προσέγγιση της ψυχοθεραπείας θεωρείται απαραίτητη και στις δύο περιπτώσεις, ενώ η φαρμακευτικη αγωγή ή η βοτανοθεραπευτική αγωγή (εάν είναι κατάλληλη για τον πασχοντα) λαμβάνεται επιπρόσθετα εφόσον η καταθλιπτική διαταραχή έγκειται στο επίπεδο της νόσου και μόνο εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Εν κατακλείδι, η καταθλιψη θα μπορούσε να ανήκει στην κατηγορία των ψυχικών διαθέσεων και λιγότερο στην κατηγορία των νοσημάτων διότι αποτελεί μία κατάσταση που συνδυάζοντας εγγενή χαρακτηριστικά με επίκτητα βιώματα μια δεδομένη στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε ένα Χ αποτέλεσμα ψυχικής διάθεσης στον οποιοδήποτε άνθρωπο. Αυτός είναι ο λόγος που θα ήταν ιδανικό να ζητήσουμε βοήθεια από τον ειδικό τη στιγμή που το χρειαζόμαστε.

Ο έχοντας "κατάθλιψη" δε σημαίνει ότι διαφέρει από όλους τους άλλους. Αντίθετα είναι όλοι πιθανοί να το εμφανίσουν μια δεδομένη χρονική στιγμή όπως θα εμφάνιζαν απλά μία ψυχική διάθεσή τους. Η διαφορά είναι ότι οπως και οποιαδήποτε άλλη διάθεση υπερβαίνει το φυσιολογικό σε συχνότητα και ένταση και δημιουργεί δυσλειτουργία έτσι και η κατάθλιψη χρήζει προσοχής και άμεσης αντιμετώπισης.

 

Γράφει η 

Αγγελική Κοσκερίδου - Νιάρχου, N.D., Prof.

Διδάκτωρ Φυσικοπαθητικής - Ψυχοθεραπεύτρια

Προεδρος Π.Ε.Σ.Ε.Ι.Ψ.Υ. ΘΕΡΑΠΕΥΩ ΜΚΟ

(Holistic & Psychosomatic Healer)

www.holisticdoctor.gr

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Ψυχολογία

Εναλακτικές Θεραπείες

bansm

Βοτανοθεραπεία