Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησης. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με το GDPR. Ενημερωθείτε για την πολιτική απορρήτου.

Menu
Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ευχάριστα τις γιορτές των Χριστουγέννων από την Κοσκερίδου Αγγελική

Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ε…

Οι γιορτές των Χριστουγέν...

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομίας στον Ιαματικό Τουρισμό για την ΟΛΟΝ

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομία…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   &nbs...

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Βόλο 6-8/10

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Β…

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ   ΣΕΜΙΝΑΡ...

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέλεια σχέση με το σύντροφό σου!

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέ…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση; | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση;…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότητα γύρω από το θέμα "Είμαι/Δεν Είμαι Ερωτεμένος" | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότ…

Αγάπη εναντίον Έρωτα και ...

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπινες σχέσεις | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπ…

Γιατί τόσος πόνος; Γιατί ...

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης- Εκατοντάδες τα περιστατικά βίας στην Ελλάδα

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά…

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθι...

Children Inherit Intelligence From THIS Parent!

Children Inherit Intelligence From …

Most of us generally assu...

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχη animation ταινία για την επικοινωνία (Βίντεο)

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχ…

Μια μικρού μήκους animati...

Prev Next

BRAZILIAN JIU JITSU

Mitsuyo Maeda (Μιτσούγιο Μαέντα)… Σε αυτό το πρόσωπο χρωστά την ύπαρξή του το brazilian jiu jitsu! Μαχητής του sumo, και στη συνέχεια μαθητής του ιδρυτή του judo, Τζιγκόρο Κάνο και μάλιστα ένας απ’ τους πέντε καλύτερούς του αφού απέκτησε 7 dan, ο Μαέντα εμπνεύστηκε αυτή τη μορφή της πολεμικής τέχνης το 1914. Τότε που σε μια παγκόσμια αναζήτηση η οποία ξεκίνησε το 1904, βρέθηκε στη Βραζιλία (συγκεκριμένα στις 14 Νοεμβρίου) και αποφάσισε να οργανώσει μια Ιαπωνική αποικία με τη βοήθεια του Gastão Gracie, ντόπιου επιχειρηματία.

Η «καταγωγή» της τέχνης είναι και ο λόγος που διατηρεί χαρακτηριστικά του judo αλλά και του jiu jitsu. Κύριο χαρακτηριστικό όμως της τέχνης, είναι η πάλη και ειδικότερα η μάχη εδάφους.

Η φιλοσοφία της στηρίζει μια ιδέα… Ότι ακόμα κι ένα μικρόσωμο και αδύναμο άτομο μπορεί να αμυνθεί, όταν απέναντί του βρεθεί κάποιος αντίπαλος που φαινομενικά υπερέχει. Απέναντι δηλαδή σ’ έναν μεγαλύτερο σωματικά και πιο δυνατό, χάρη φυσικά στις κατάλληλες τεχνικές, όπως κλειδώματα αρθρώσεων και στραγγαλισμοί.

Εκτός από αυτό όμως υποστηρίζει την καλή φυσική κατάσταση αλλά και το χτίσιμο του χαρακτήρα των νέων ανθρώπων. Γενικότερα θα λέγαμε αποτελεί έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής. Έναν τρόπο ζωής που επέλεξε να κανει ο Gracies που διδάχθηκε την τέχνη απ’ τον «πατέρα» της. Μάλιστα ονομάστηκε brazilian jiu jitsu, όταν αυτός ο άνθρωπος σε μια προσπάθεια να εξαπλωθεί η τέχνη, μετακόμισε απ’ τη Βραζιλία στην Αμερική και άρχισε να τη διδάσκει. Πολλές φορές όμως μπορεί κανείς να τη συναντήσει και ως Gracie Jiu Jitsu, όμως η ονομασία αυτή αναφέρεται στο πιο εκσυγχρονισμένο στυλ που ο Carlos Gracie, μαθητής του Μαέντα, δημιούργησε στη συνέχεια.

Επειδή όμως κάθε εκπαιδευτής έχει τη δική του μοναδική άποψη για την τέχνη, υπάρχουν αρκετά στυλ, όπως Gracie Humaita, Gracie Barra, and Carlson Gracie Jiu-Jitsu.

Το BJJ που συστήθηκε στον κόσμο, σε διεθνές επίπεδο το 1990, περιλαμβάνει εκπαίδευση για αυτοάμυνα, για συμμετοχή σε αγώνες αρπαγής και διαγωνισμούς mixed martial arts. Δίνει βάρος όπως προαναφέραμε στην πάλη εδάφους κι αυτό γιατί έτσι μόνον μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά ένας σωματώδης αντίπαλος.

Στόχος είναι η επίτευξη μιας κυρίαρχης θέσης στο έδαφος και ο σωστός χειρισμός μιας σειράς κινήσεων που θα οδηγήσουν στην υποταγή του αντιπάλου. Τα κλειδώματα έχουν σκοπό να απομονώσουν ένα άκρο του και να δημιουργήσουν με τη στάση των σωμάτων ένα μοχλό πίεσης έτσι ώστε να μην μπορεί να δραπετεύσει ο αντίπαλος.

Ένας όχι και τόσο κοινός τύπος λαβής, είναι ένα κλείδωμα συμπίεσης, όπου ένας μυς του αντιπάλου, πιέζεται από το γόνατο ή τον καρπό του αθλητή που έχει επιβληθεί , προκαλώντας του έντονο πόνο. Αυτοί οι τύποι κλειδωμάτων όμως, δεν επιτρέπονται στους διαγωνισμούς για λόγους ασφαλείας. Το ίδιο ισχύει και για τα κλειδώματα στα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη, αφού μπορεί να προκληθεί ζημιά τόσο σημαντική που να χρειάζεται ακόμη και χειρουργική επέμβαση.
Επιτρέπονται όμως κλειδώματα στον καρπό, τον αγκώνα , τον ώμο ή τον αστράγαλο, αφού τα συγκεκριμένα σημεία του σώματος είναι πιο ευέλικτα.

Πηγή Άρθρου: mart-art.gr

Διαβάστε περισσότερα...

WING CHUN - ΜΙΑ ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Το Γουίν-τσουν είναι μία κινέζικη πολεμική τέχνη η οποία έχει τις ρίζες της στη Νότια Κίνα.
Το Γουίν-τσουν είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πολεμικές τέχνες. Είναι το στιλ που διδάχτηκε ο διάσημος Μπρους Λι. Άλλοι γνωστοί δάσκαλοι (Sifu) είναι οι Γιπ Μαν, Γουίλιαμ Τσενγ, Όστιν Γκοχ, Κάρλος Λι.

Το Γουίν Τσουν λέγεται ότι επινοήθηκε από μία γυναίκα, την βουδίστρια μοναχή Νιγκ Μούι (Ng Mui), περίπου το 1700μ.Χ.. Η μοναχή Νιγκ Μούι είχε μία μαθήτρια που ονομαζόταν Γιμ Γουίν Τσουν (Yim Wing Chun). Το όνομα Γουίν Τσουν κυριολεκτικά σημαίνει «Ελπίδα για το μέλλον». Ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτή η προέλευση αποτελεί μύθο ή πραγματικό γεγονός. Επίσης λέγεται ότι το Γουίν Τσουν είναι ένας συνδυασμός τεχνικών του γερανού και του φιδιού που αναπτύχθηκε από τους μοναχούς του Νότιου Ναού του Σαολίν στην επαρχία Φουτζιέν (Fujian).

Το σύστημα Γουίν Τσουν Κουνγκ Φου δίνει έμφαση στην ταυτόχρονη άμυνα και επίθεση. Αποτελείται από απλές, σύντομες, άμεσες κινήσεις (ευθείες γροθιές και χαμηλά λακτίσματα), οι οποίες αποσκοπούν στην εξάλειψη της σπατάλης ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται γρηγορότερα οι αντεπιθέσεις.

Όταν κάποιος βρεθεί σε κατάσταση μάχης και θυμηθεί τις αρχές του Γουίν Τσουν, τότε μπορεί να αμυνθεί και να κερδίσει τη μάχη. Υπάρχουν πολλές έννοιες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο σύστημα του Γουίν Τσουν Κουνγκ Φου και αυτές είναι οι ακόλουθες:
Η πιο προφανής αρχή του συστήματος του Γουίν Τσουν είναι η απλότητα (Simplicity). Η πιο απλή μέθοδος μιας επίθεσης είναι, όταν ένας μαχητής χτυπήσει με ευθεία γροθιά το θώρακα, το πρόσωπο ή με κλοτσιά το βουβώνα του αντιπάλου του.


Η "Οικονομία Κινήσεων" (Economy of Movement) είναι η αρχή, στην οποία οι μαθητές του Γουίν Τσουν αποφεύγουν να κάνουν μεγάλες κινήσεις, διότι με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές χάνουν πολύτιμο χρόνο στο να χτυπήσουν, να αποκρούσουν ή να αποτρέψουν μια επίθεση. Γι' αυτό το λόγο, στο Γουίν Τσουν διδάσκονται οι μικρές και γρήγορες κινήσεις, με σκοπό να επιτρέψουν στο μαθητή να πραγματοποιήσει ένα δυνατό, γρήγορο, ευθύ (σε ευθεία γραμμή) και αποτελεσματικό χτύπημα στον αντίπαλο, το οποίο θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί.
Μια άλλη αρχή είναι η "Προστασία του Κέντρου" (Protect the Center)


"Χαλάρωση" (Relaxation): Η θεμελίωση στο σύστημα του Γουίν Τσουν είναι, πως πρέπει να είσαι χαλαρός, όταν εκτελείς τις τεχνικές του άνω συστήματος. Όταν οι ώμοι σας είναι δύσκαμπτοι και σφιγμένοι τότε, είστε λιγότερο "ρευστός" και ευαίσθητος κατά τη διάρκεια του Τσι Σάο (Chi Sao) και της άσκησης παγιδεύσεως (trapping).


"Πρακτικότητα" (Practicality): Ένας πραγματικός μαχητής του συστήματος Γουίν Τσουν, πρέπει να χρησιμοποιεί την πρακτική κοινή αίσθηση στην αυτοάμυνα. Το Γουίν Τσουν ως πολεμική τέχνη, είναι πολύ πρακτικό, επειδή με ένα απλό, ευθύ χτύπημα ή καταιγισμό ευθειών γροθιών (chain punch), μπορείς να νικήσεις τον αντίπαλο αποτελεσματικά και γρήγορα. Επιπλέον, πολλοί μαχητές του συστήματος Γουίν Τσούν χρησιμοποιούν τα "μοιραία" χτυπήματα, επειδή στοχεύουν τις τρωτές περιοχές του σώματος του αντιπάλου όπως: ο λαιμός, τα μάτια, ο βουβώνας και το στομάχι.


"Αποδοτικότητα και ευαισθησία" (Efficiency and sensitivity).


"Ταυτόχρονη Άμυνα και Επίθεση" (Simultaneous Attack and Defence): Οι μαθητές του συστήματος Γουίν Τσουν διδάσκονται πως να επιτίθενται και να αμύνονται την ίδια στιγμή ακριβώς. Όταν ένας μαθητής μπλοκάρει μια γροθιά από τον αντίπαλό του με το ένα χέρι, ταυτοχρόνως, με το άλλο χέρι δημιουργεί ένα γρήγορο και δυνατό χτύπημα στο σώμα ή στο πρόσωπο του αντιπάλου του.


"Yin and Yang": Το Yin και το Yang δεν μπορούν να υπάρξουν το ένα χωρίς το άλλο. Όταν επιτίθεσαι είναι το yang και όταν αμύνεσαι το yin. Η επίθεση και η άμυνα είναι μια συνεχής αλληλεπίδραση του yin και του yang.


"Παρακολούθηση του Αγκώνα" Watch the leading elbow.


"Αμεσότητα" (Directness).

Πλεονεκτήματα του συστήματος Wing Chun Kung Fu

Τα μαθήματα του συστήματος του Wing Chun χαρακτηρίζονται από το δυναμισμό. Οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα του συστήματος αυτού είτε είναι αθλητικός τύπος, είτε όχι, ντροπαλός ή τολμηρός, αδέξιος ή με κλήση προς της πολεμικές τέχνες, χονδρός ή αδύνατος κ.ο.κ. Το Wing Chun είναι σχεδιασμένο μόνο για FIGHTING, είναι το μοναδικό σύστημα στον κόσμο που έχει άμυνα και επίθεση ταυτόχρονη. Έχει σχεδιασθεί για να εφαρμόζει λογική και έχει τεχνικές που βασίζονται επιστημονικώς, για να κάνει την κάθε τεχνική του στο μάξιμουμ της απόδοσης. Δουλεύει για κάθε ηλικία, άνδρα ή γυναίκα, για ανθρώπους που είναι κοντοί, ή έχουν λιγότερη ενέργεια, αλλά εάν πραγματικά μάθουν το σύστημα και δουλέψουν σκληρά και σωστά τις ασκήσεις, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα αντίπαλο. Το Wing Chun έχει μόνο 3 φόρμες και αυτό είναι διότι είναι μόνο με τις 3 φόρμες ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Δεν χρειάζεται άλλες φόρμες διότι αυτές περιέχουν όλες τις κινήσεις τεχνικές για την αυάμυνα, επίθεση κ.λ.π. Οι 3 φόρμες είναι σχεδιασμένες για διαφορετικούς λόγους, και όχι διότι υπάρχουν στην πολεμική τέχνη. Αυτό δεν έχει το νόημα ότι η 1η φόρμα είναι μικρότερης σημασίας από την 2η ή την 3η φόρμα. Η κάθε φόρμα έχει σύνδεση με τις άλλες φόρμες και αλληλοσυμπληρώνουν στοιχεία μεταξύ τους.

Η 1η φόρμα έχει όλες τις βασικές τεχνικές, μας μαθαίνει την βασική στάση που στεκόμαστε στο Wing Chun. Μας μαθαίνει πως να δημιουργούμε την ενέργεια-δύναμη από τον αγκώνα, πως να δημιουργούμε την ενέργεια από την στάση του Wing Chun (HORSE STANCE) που πρέπει να είναι πολύ χαμηλή και σωστή. Και τέλος μας μαθαίνει την κίνηση και την σωστή θέση των χεριών και ποδιών σε τεχνικές. Η 1η φόρμα μας μαθαίνει πως επιστημονικώς να αποκτήσουμε την μέγιστη ενέργεια σε κάθε κίνηση-τεχνική. Επίσης η 1η φόρμα μας μαθαίνει την κεντρική γραμμή των κινήσεων στα χέρια μας στο σώμα μας και στην στάση των ποδιών μας. Τέλος μας μαθαίνει πως να χρησιμοποιούμε τις τεχνικές μας με όλο το σώμα μας ταυτόχρονα.
To WING CHUN είναι ένα από τα πιο έξυπνα συστήματα στον κόσμο των πολεμικών τεχνών.
Έχουν μεγάλη σημασία οι λεπτομέρειες σε κάθε στάση, τεχνική, και έχει πού οικονομικές κινήσεις. Αυτός είναι ένας από τους πιο ισχυρούς λόγους ότι έχει δημιουργηθεί από γυναίκα το Wing Chun, γιατί η φύση της γυναίκας είναι ότι πρώτα σκέφτεται πολύ και μετά κινείται. Ενώ η φύση του άνδρα είναι ότι πρώτα κινείται και μετά σκέφτεται.
Η συστηματική εκπαίδευση του Wing Chun βοηθάει στο να εμβαθύνουν οι μαθητές στις αρχές του συστήματος, να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τα παρακάτω:


Πλεονεκτήματα για τα παιδιά

Τα παιδιά διδάσκονται τον αυτοέλεγχο, την ευγένεια, το σεβασμό, ενώ ταυτόχρονα γυμνάζονται με ένα καλό πρόγραμμα. Οι μαθητές χτίζουν την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό καθώς προχωρούν στα επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ασκούμενοι βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους.


Αυτοάμυνα

Το Wing Chun διδάσκει τους μαθητές του να σκέφτονται αντί να πανικοβάλλονται σε μια απειλητική ή υποτιθέμενη επικίνδυνη κατάσταση κι' έτσι να δρουν με αποτελεσματικές τεχνικές αυτοάμυνας.


Αυτοπεποίθηση

Καθώς το παιδί επιτυχώς κατακτά και προχωρά για νέους στόχους, η αυτοπεποίθηση της/ του ενισχύεται σημαντικά. Έτσι μπορεί να πει κανείς ότι το Wing Chun διδάσκει αυτό σεβασμό, αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία.


Συντονισμός

Το Wing Chun 'προκαλεί' ολόκληρο το σώμα - Στα ομαδικά σπορ η ανάπτυξη ισορροπίας παραμελείται, ενώ στο Γουίν Τσουν όχι.

Μυϊκή τόνωση * Βελτίωση αντανακλαστικών * Καρδιαγγειακή άσκηση * Μείωση του στρες * Αυτοπεποίθηση * Έλεγχο βάρους * Αυτοέλεγχο (αισθηματικό και πνευματικό)* Ανάπτυξη της δύναμης αυτοσυγκέντρωσης.

Σε γενικότητες το Wing-Chun, είναι ένα επιθετικό σύστημα με θαυμάσιες και όχι περιττές επιθέσεις και άμυνες. Τα κτυπήματα που κάνουμε σε ένα αντίπαλό μας πρέπει να υποστηρίζονται με μοχλικές κινήσεις. Στο Wing-Chun μαθαίνουμε να αντιδρούμε ενστικτωδώς η από την αφή μας, και όχι με την σκέψη και την όραση. Διότι για να κάνουμε μια κίνηση άμυνας με το χέρι μας, τις πιο πολλές φορές βλέπουμε την κίνηση του αντιπάλου, μετά από την όρασή μας περνάει το μήνυμα στο μυαλό μας, και ο εγκέφαλος εφόσον σκεφτεί, ενεργεί τα συγκεκριμένα νεύρα, για να δώσουν την συγκεκριμένη κίνηση στο χέρι μας. Αυτή η λειτουργία έχει πολλά στάδια και αυτό κάνει την κίνησή μας αργή. Ενώ με την εκπαίδευση που κάνουμε να λειτουργούμε ενστικτωδώς με την αφή μας μόνο, τότε έχουμε γρήγορη κίνηση για άμυνα. Τέλος η ουσία του Wing-Chun είναι η γέννηση της ταχύτητας. Η ταχύτητα αποτελείται από δύο στοιχεία, χρόνος αντίδρασης, και χρόνος κίνησης.
Στα κολλημένα χέρια αρχικά αναπτύσσεται η ευαισθησία της επιδερμίδας στη αφή του αντιπάλου και με τα χρόνια αυτή η αίσθηση αναπτύσσεται σε απίστευτο βαθμό.
Κατανοείς την κίνηση του αντιπάλου προτού γίνει, γιατί διαισθάνεσαι το ηλεκτρικό ρεύμα που περνάει στους μυς για να τους δώσει κίνηση μέσα από το νευρικό σύστημα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ένας μαθητής του γουιν τσουν δεν χρειάζεται να βλέπει για να αμυνθεί.
Όπως και άλλα εσωτερικά συστήματα κουνγκ φου βελτιώνει και διατηρεί την σωματική και πνευματική υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Γι’ αυτό μπορείς να το ασκείς και στα εβδομήντα!


Είναι ιδανικό για γυναίκες (η συμβολή της Γιμ Γουίν τσουν ήταν σημαντική στην ανάπτυξη του συστήματος) γιατί είναι μια τέχνη με κυρίως πνευματικές απαιτήσεις και όχι μόνο σωματικές όπως άλλα σπορ πολεμικών τεχνών.

Διαβάστε περισσότερα...

CAPOEIRA-ΠΑΛΗ Ή ΧΟΡΟΣ;

Η ερώτηση που κάνει ο καθένας στον εαυτό του όταν βλέπει για πρώτη φορά Capoeira είναι η εξής: είναι πάλη ή χορός; Ή μήπως είναι απλά ένα παιχνίδι; Φυσικά η απάντηση είναι ότι είναι και τα τρία αλλά και πολλά περισσότερα. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη μορφή σωματικής και πνευματικής άσκησης, που δρα σε πολλά επίπεδα, προσφέροντας ασύγκριτα οφέλη τόσο για την υγεία, όσο και για τη γενικότερη ευεξία των συμμετεχόντων.


Οι λέξεις κλειδιά για την Capoeira είναι δημιουργικότητα, αυτοσχεδιασμός, φαντασία και ομορφιά. Υπάρχουν όμως και άλλα, εξίσου σημαντικά, όπως τελετουργία, κίνδυνος και καμιά φορά ακόμα και βία.


Είναι πράγματι δύσκολο να ορίσουμε την Capoeira. Για κάποιον αόριστο λόγο, τα παραδείγματα δεν ταιριάζουν τελείως. Και είναι αδύνατον να την κατατάξουμε σε γνωστές και καθιερωμένες κατηγορίες - χορός, πάλη, πολεμική τέχνη κλπ. Οι ασκούμενοι σχηματίζουν ένα κύκλο (roda) και ο καθένας με τη σειρά του παίζει ένα μουσικό όργανο, τραγουδούν και χορεύουν, με τους ρόλους τους να εναλλάσσονται. Ο χορός τους όμως μοιάζει σαν πυγμαχία, ένα ασταθές ακροβατικό παιχνίδι με προσποιητές επιθέσεις και υπεκφυγές, κλοτσιές στον αέρα και ανάποδες κινήσεις με τα χέρια στο πάτωμα. Ωστόσο είναι η μουσική, άλλες φορές αργή και σταθερή και άλλες φορές γρήγορη και ζωντανή, που οδηγεί την Capoeira.

Το δικό μας δυτικό μυαλό, συνηθισμένο να αναλύει λεπτομερώς και να κατατάσσει αντικείμενα, ανθρώπους και γεγονότα σε συγκεκριμένες και καθιερωμένες κατηγορίες, δυσκολεύεται να συλλάβει και να καταλάβει τι πραγματικά γίνεται: Όμως εάν αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη, πιθανόν να μπορέσουμε να αντιληφθούμε ενστικτωδώς τι συμβαίνει: Είναι κάτι που έχουμε βιώσει πιο παλιά, όντας παιδιά, όταν παίζαμε και ήμασταν τελείως απορροφημένοι από τα παιχνίδια που δημιουργούσαμε με τους φίλους μας.

Οι λέξεις κλειδιά εδώ είναι δημιουργικότητα, αυτοσχεδιασμός, φαντασία και ομορφιά. Υπάρχουν όμως και άλλα, εξίσου σημαντικά, όπως τελετουργία, κίνδυνος και καμιά φορά ακόμα και βία.

Ο χορός των επαναστατημένων σκλάβων

Η Capoeira είναι βραζιλιάνικη και γεννήθηκε από τους νέγρους της εργατικής τάξης της Βραζιλίας. Υπάρχουν πολλοί μύθοι και λαικές παραδόσεις, σχετικά με την καποέιρα, η πιο έγκυρη εκδοχή είναι πως πριν από τέσσερις αιώνες, οι αφρικανικές φυλές Mπαντού μεταφέρθηκαν από την Aγκόλα στη Bραζιλία ως σκλάβοι. Στην Mπαΐα συγκεκριμένα, οι φυλές αυτές ζούσαν αποκλειστικά μέσα σε φυτείες καπνού και ζαχαροκάλαμου και ήταν αφόρητα καταπιεσμένες. Aνέπτυξαν σταδιακά ένα φαινομενικά παράξενο χορό, εμπνευσμένο από τις κινήσεις των ζώων της ζούγκλας, που μέσα του όμως έκρυβε δυναμικές τεχνικές αυτοάμυνας. Kατάφεραν, δηλαδή, να καμουφλάρουν τις πολεμικές κινήσεις μέσα στις χορογραφίες. Έτσι, η πολεμική τέχνη, ο χορός και το τραγούδι αγκαλιάστηκαν και ονομάστηκαν καποέιρα. Oι σκλάβοι γίνονταν σταδιακά μαχητές μέσα στις χορογραφίες. Έτσι, η πολεμική τέχνη, ο χορός και το τραγούδι αγκαλιάστηκαν και ονομάστηκαν καποέιρα. Oι σκλάβοι γίνονταν σταδιακά μαχητές χωρίς όπλα, αλλά με άκρατη αυτοπεποίθηση και θανατηφόρες τεχνικές.

Η Φιλοσοφία της Capoeira

Η Capoeira είναι μια τέχνη που ασκεί έντονη έλξη στα άτομα. Όντας πλούσια σε κινήσεις ρυθμίζει την ανάπτυξη της φυσικής και ψυχολογικής δομής καθώς και την ικανότητα αντίληψης χώρου, τον μηχανικό συγχρονισμό κινήσεων, την δεξιότητα, την λογική σκέψη, την μουσική και φωνητική αντίληψη μεταξύ άλλων.

Η ίδια η δυναμική της roda είναι διδακτική, αφού ακόμα και η θέση των παικτών αποκαλύπτει την σχέση ισότητας μεταξύ των μαθητών. Μιας και κανένας δεν μπορεί να παίξει Capoeira μόνος του, γίνεται εμφανές το συναίσθημα της συλλογικότητας που είναι πολύ σημαντική για την διαδικασία της διδασκαλίας. Εκτός αυτού, τα τραγούδια διηγούνται ιστορίες ενός λαού, και διδάγματα ζωής από πραγματικά ή απλώς φανταστικά γεγονότα.

Όπως στην ζωή μας, έτσι και η Capoeira είναι ένα παιχνίδι στο οποίο πρέπει να παλέψουμε για να εξελιχθούμε και να επιτύχουμε. Λόγω του ότι δεν είναι μια ατομική πάλη, μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε τον άλλο για την προσωπική μας επιτυχία. Το σύστημα διαβάθμισης, αποτελούν οι ζώνες τις οποίες λαμβάνουν οι μαθητές στο αποκορύφωμα της εκμάθησής τους, κατόπιν εκτίμησης των καθηγητών τους. Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνουν να θέτουν στόχους και να προαπαθούν να τους επιτεύξουν όπως ακριβώς συμβαίνει στην πραγματική ζωή.

Για ποιους ενδείκνυται

Για όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα

Οι κινήσεις της καποέιρα προβλέπουν συνεχή εκγύμναση των μυών των ποδιών, ακόμα και αυτών που δεν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα, όπως του γαστροκνημίου. Πρόκειται για σημαντικές ασκήσεις, αφού καθώς συσπώνται οι συγκεκριμένοι μύες, ασκούν πίεση στις φλέβες σπρώχνοντας το αίμα προς την καρδιά.

Για όσους υποφέρουν από κατάθλιψη

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της καποέιρα είναι ότι πρόκειται για μία διασκεδαστική δραστηριότητα. Είναι ένα ευχάριστο και ξέγνοιαστο παιχνίδι, στο οποίο συμμετέχουν πολλά άτομα, που χορεύουν και τραγουδάνε παρέα. Η ενασχόληση με αυτήν λοιπόν αποτελεί μία τονωτική ένεση καλής διάθεσης και ευεξίας.

Για όσους αντιμετωπίζουν μυϊκές δυσκαμψίες

Η καποέιρα επικεντρώνεται στη διάταση των μυών. Οι διατάσεις αυτές συμβάλλουν στην καταπολέμηση των μυϊκών εντάσεων και των δυσκαμψιών των αρθρώσεων.

Για όσους δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις

Η καποέιρα μοιάζει με το σκάκι, αφού οι συμμετέχοντας πρέπει να μάθουν να κινούν το σώμα τους σαν να είναι ένα σύνολο από πιόνια. Κάθε φορά, πρέπει να αναζητούν την καλύτερη επιλογή κίνησης τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για τον παρτενέρ τους. Ως άσκηση λοιπόν ευνοεί την ανάλυση της κατάστασης και τον εντοπισμό της κατάλληλης στρατηγικής. Έτσι, οι συμμετέχοντες γυμνάζουν το μυαλό τους και την ικανότητα συλλογισμού και επιχειρηματολογίας.


ΤΑ ΣΤΥΛ


CAPOEIRA ANGOLA: είναι αναγνωρισμένη ως το πιο παραδοσιακό στυλ.. Σε αυτό το στυλ αναζητείται μια σύνδεση με τα έθιμα των παλαιών mestre και δεν γίνονται αποδεκτές επιρροές των κινήσεων ή συμπεριφορών από άλλες πολεμικές τέχνες.


CAPOEIRA REGIONAL BAIANA – Δημιουργήθηκε από το Mestre Bimba στα μέσα της δεκαετίας του 20 και αποτελεί το πιο αθλητικό στυλ με καθορισμένο προσανατολισμό πολεμικής τέχνης. Χρησιμοποιεί λακτίσματα της capoeira angola και λακτίσματα της batuque (παλαιά πολεμική τέχνη της Βορειοδυτικής Βραζιλίας που έχει πια εκλείψει)

CAPOEIRA CONTEMPORANEA – Θα μπορούσαμε να την καθορίσουμε ως μια μορφή παιχνιδιού της σύγχρονης capoeira. Το εν λόγω στυλ έχει ως σκοπό την εξέλιξη των τεχνικών που δίνουν την δυνατότητα στον capoeirista να βελτιώσει την απόδοση του σε ένα επίπεδο αθλητικο-πολεμικό.


Βασικές απορίες

Θέλοντας να λύσουμε βασικές απορίες αρχαρίων, θέσαμε στους υπεύθυνους κάποιων σχολών μερικά απλά ερωτήματα, όπως:

- Υπάρχει όριο ηλικίας για να σχοληθείς με το capoeira;

- Χρειάζεται ο μαθητής να έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση;

- Απευθύνεται και ταιριάζει περισσότερο σε άνδρες παρά σε γυναίκες;

- Κάποιες κινήσεις (που μοιάζουν με ακροβατικά) απαιτούν ιδιαίτερη ευλυγισία και φυσική κατάσταση;

- Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού;


Οι υπέυθυνοι από τη σχολή «Shantom» καθώς και από το «Πολυχώρος Τέχνης Xρωματιστές Μέρες» μας απάντησαν τα εξής:

Η Capoeira είναι ανεξάρτητη φύλου, ηλικίας ή προέλευσης και κατά συνέπεια και τα τμήματα είναι δομημένα στην ευρύτερη φιλοσοφία της capoeira που κύριο μέλημα της είναι μια καλύτερη προοπτική αυτοσεβασμού και υπευθυνότητας για κάθε ασκούμενο.

Πολλές από τις κινήσεις της μπορούν να πραγματοποιηθούν από γυναίκες, άντρες και παιδιά οποιασδήποτε φυσικής κατάστασης και ευελιξίας. Για τις πιο δύσκολες-ακροβατικές κινήσεις ο ασκούμενος με τον καιρό και αφού σιγά-σιγά (με δικό του ρυθμό, χωρίς πιέσεις) βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση θα μπορέσει να τις πραγματοποιήσει. Άλλωστε σημασία έχουν η ανοιχτή αντίληψη, η χαρά της ελεύθερης κίνησης και η ευγενής συνύπαρξη χωρίς ανταγωνισμούς και συγκρίσεις. Η Capoeira είναι μια δραστηριότητα (πολεμικός χορός) που συνδυάζει τη φυσική άσκηση με τη δυναμική αυτοέκφραση και την εκτόνωση μέσα σε κλίμα κεφιού και συλλογικότητας. Οι ασκούμενοι ταυτόχρονα με τις κινήσεις μαθαίνουν μουσική και τραγούδι.

Πηγή Άρθρου: ygeia-evexia.gr

Της Μαρίας Γκέκα

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Ψυχολογία

Εναλακτικές Θεραπείες

bansm

Βοτανοθεραπεία