THE AYURVEDIC WAY - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ
- Γράφτηκε από την Dr Αγγελική Νιάρχου
- Σχολιάστε πρώτοι!
Η αύξηση της θερμότητας του σώματος προκαλεί εφίδρωση και δύσπνοια – που είναι φωτιά και αέρας μαζί. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για την ενίσχυση του οργανισμού σε περιόδους στρες:
Τροφές:
Οι πικάντικες, αλμυρές και πικρές τροφές αυξάνουν το αίσθημα νευρικότητας και ανησυχίας, καθώς αυξάνεται η θερμότητα του σώματος, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται.
Οι γλυκές και οι ξινές γεύσεις βοηθούν στο να κατευνάζουν και να επαναφέρουν την ισορροπία. Τα φυσικά γλυκά φρούτα και λαχανικά είναι καλύτερη πηγή από τη σοκολάτα ή τα κέικ.
Πίνετε τσάι κύμινου. Είναι καλό για το στρες και την υπέρταση και μειώνει τον αέρα και τη φωτιά. Το τσάι με τζίντζερ και λεμόνι είναι επίσης πολύ καλό για την αντιμετώπιση του στρες.
Μασάζ:
Το μασάζ είναι πολύ ευεργετικό για τη μείωση του στρες στο σώμα. Στην Αγιουρβέδα χρησιμοποιούμε θεραπείες με έλαια που ηρεμούν τον νου, κατευνάζοντας τον αέρα και τη φωτιά. Τα έλαια μειώνουν τη φωτιά. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τίποτα κρύο, μόνο θερμά έλαια.
Το άγγιγμα μέσω χαλαρωτικού μασάζ βοηθά στη μείωση της κίνησης του αέρα. Για χαλάρωση των μυών, κάνετε χαλαρωτικές κινήσεις μασάζ στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των τριχών. Αντίθετα, αν θέλετε τονωτικό μασάζ θα πρέπει οι κινήσεις να γίνονται σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτή της ανάπτυξης των τριχών, αυξάνοντας την ενέργεια στο σώμα.
Η μέθοδος Pinda sveda, μία αγιουρβεδική θεραπεία στην οποία χρησιμοποιούνται πουγκιά με βότανα, βοηθά το νευρικό σύστημα να ηρεμήσει και το θρέφει, φέρνοντας ισορροπία στον ενεργό νου και το σώμα.
Γιόγκα:
Υπάρχουν πάρα πολλές ασκήσεις γιόγκα που συνιστώνται στην αντιμετώπιση του στρες. Η γιόγκα βοηθά το σώμα να αποβάλλει το γαλακτικό οξύ, που ίσως επίσης προκαλεί κόπωση.
Ο καλύτερες αναπνευστικές ασκήσεις είναι η αναπνοή με εναλλαγή των ρουθουνιών, η αναπνοή της φωτιάς, η αναπνοή με το αριστερό ρουθούνι και η αναπνοή με το δεξί ρουθούνι.
Η αναπνοή με εναλλαγή των ρουθουνιών είναι μία εξαιρετική άσκηση για τη μείωση του στρες στο σώμα. Περίπου έξι με επτά κύκλοι καθημερινά, μπορούν επίσης να βοηθήσουν για ένα γαλήνιο ύπνο.
Βότανα και καρυκεύματα:
Καρυκεύματα όπως το κύμινο, ο κόριανδος και η κιτρινόριζα (κουρκούμη) είναι πολύ ευεργετικά.
Το Brahmi βοηθά στην ενδυνάμωση του νευρικού και του κυκλοφορικού συστήματος.
Η κιτρινόριζα (κουρκούμη) βοηθά στην πρόληψη μολύνσεων, δερματικών παθήσεων που σχετίζονται με το στρες και επίσης τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα.
Τρόπος ζωής:
Προσπαθήστε να συγκεντρώνεστε σε ένα πράγμα κάθε φορά. Η ενασχόληση συγχρόνως με πολλά πράγματα αυξάνει το στρες.
Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να χρησιμοποιούν τα υπνοδωμάτιά τους και ως δωμάτια μελέτης. Το υπνοδωμάτιο θα πρέπει να είναι μόνο χώρος ύπνου.
Κάνετε τακτικά διαλείμματα από την εργασία σας καθώς και από καταστάσεις που σας δημιουργούν στρες. Το σώμα και το μυαλό χρειάζονται ανάπαυση και ίαση πριν ασχοληθούν και πάλι με στρεσογόνες καταστάσεις.
Η Dr Deepa Apté είναι διαπιστευμένη ιατρός της ινδικής ιατρικής, καθηγήτρια γιόγκα και θεραπεύτρια αγιουρβέδα. Κάνει συχνά διαλέξεις για την αγιουρβέδα και τη γιόγκα και διευθύνει το δικό της ιατρείο στο Λονδίνο (ayurvedapura.com)
Πηγή Άρθρου: Περιοδικό Holistic life