Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησης. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με το GDPR. Ενημερωθείτε για την πολιτική απορρήτου.

Menu
Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ευχάριστα τις γιορτές των Χριστουγέννων από την Κοσκερίδου Αγγελική

Πως να περάσουμε ξέγνοιαστα & ε…

Οι γιορτές των Χριστουγέν...

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομίας στον Ιαματικό Τουρισμό για την ΟΛΟΝ

Tourism Awards - Βραβείο Καινοτομία…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   &nbs...

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Βόλο 6-8/10

Σεμινάριο Μεθόδου Infotherapy στο Β…

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ   ΣΕΜΙΝΑΡ...

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέλεια σχέση με το σύντροφό σου!

Το μυστικό για να αποκτήσεις την τέ…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση; | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Κατάθλιψη - Νόσος ή Ψυχική Διάθεση;…

Γράφει η Αγγελική Νιάρχου...

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότητα γύρω από το θέμα "Είμαι/Δεν Είμαι Ερωτεμένος" | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Έρωτας vs Αγάπη - Όλη η πραγματικότ…

Αγάπη εναντίον Έρωτα και ...

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπινες σχέσεις | Δρ Αγγελική Νιάρχου

Ψυχικός πόνος, μοναξιά & ανθρώπ…

Γιατί τόσος πόνος; Γιατί ...

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης- Εκατοντάδες τα περιστατικά βίας στην Ελλάδα

19η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά…

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθι...

Children Inherit Intelligence From THIS Parent!

Children Inherit Intelligence From …

Most of us generally assu...

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχη animation ταινία για την επικοινωνία (Βίντεο)

«Ο θάνατος της ομιλίας»: Μια υπέροχ…

Μια μικρού μήκους animati...

Prev Next

Οι 4 πιο επικίνδυνοι τύποι προσωπικότητας

Υποψιάζεστε ότι ένας φίλος, συγγενής ή ερωτικός σύντροφος μπορεί να απειλήσει την ψυχική σας ισορροπία ή τη σωματική σας ακεραιότητα;

Δείτε αν η προσωπικότητά του ταιριάζει με τις παρακάτω περιγραφές και πάρτε τα (περιοριστικά) μέτρα σας!

Σύμφωνα με τον Joe Navarro, συγγραφέα και πρώην πράκτορα του FBI με ειδίκευση στην Ανάλυση Συμπεριφοράς, υπάρχουν τέσσερις τύποι προσωπικότητας που χαρακτηρίζονται από απλώς ενοχλητικοί έως επικίνδυνοι και πρέπει να αποφεύγουμε τις στενές επαφές μαζί τους.

1. Ο παρανοϊκός

Επιδεικνύει δυσπιστία επί μονίμου βάσεως, αμφισβητώντας τους πάντες και τα πάντα. Μπορεί να ξεσπάσει λεκτικά ή ασκώντας σωματική βία εάν δεχθεί την απόρριψη ή πληγεί ο εγωισμός του.

Συνηθίζει να κατασκοπεύει τον/την σύντροφό του, ψάχνοντας στο κινητό ή το e-mail αποδεικτικά στοιχεία για μια πιθανή παράνομη σχέση. Γκρινιάζει συνεχώς για την κριτική που δέχεται από τους άλλους –χωρίς ο ισχυρισμός αυτός να έχει απαραίτητα αντικειμενική βάση– και έχει την τάση να πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας.

Τα ανησυχητικά σημάδια: εκφράζει συνεχώς υποψίες, είναι ηθικολόγος και ασκεί συχνά έντονη κριτική, διαφωνεί και τσακώνεται με τους γύρω, ζηλεύει και είναι εύθικτος, έχει ελάχιστους φίλους, δείχνει έλλειψη ανοχής στη διαφορετικότητα, είναι ισχυρογνώμων.

2. Ο συναισθηματικά ασταθής

Είναι σαν το φτερό στον άνεμο, απρόβλεπτος και ακραίος. Επιζητά συνεχώς την προσοχή των άλλων, γι' αυτό και συχνά φλερτάρει χωρίς ντροπή.

Συνηθίζει να χειραγωγεί φίλους και γνωστούς κάνοντάς τους ψυχολογικό πόλεμο (π.χ. ότι μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό του εάν δεν του κάνουν τα χατίρια). Εάν πρόκειται για ερωτικό σύντροφο, είναι πολύ πιθανό να ζητήσει από τον/την σύντροφό του να χωρίσουν και μετά να παρακαλά για επανασύνδεση.

Τα ανησυχητικά σημάδια: ακολουθεί μια τακτική «όλα ή τίποτα», έχει ανάγκη την αποκλειστικότητα, έχει παράλογα ξεσπάσματα, θέλει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο, εκδηλώνει έντονες εναλλαγές διάθεσης, επιδεικνύει αναίτια εχθρικότητα, αδυνατεί να διαχειριστεί το στρες, δεν μπορεί να διατηρήσει σταθερές σχέσεις.

3. Το αρπακτικό

Δε δίνει καμία σημασία σε συναισθηματικούς δεσμούς, ηθικούς κανόνες ακόμη και νόμους. Μπορεί με μοναδική μαεστρία να εντοπίζει και να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων.

Έχει τάσεις παραβατικής συμπεριφοράς. Μπορεί να προσπαθήσει να αποσπάσει χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα. Προκαλεί στους γύρω του φόβο και νευρικότητα.

Τα ανησυχητικά σημάδια: έχει ιστορικό παραβατικής συμπεριφοράς, αγαπά τα ψέματα, δε συμπονά τους άλλους στα δύσκολα, είναι αλαζόνας, εκμεταλλεύεται τους άλλους.

4. Ο ναρκισσιστής

Αγαπά να είναι στο επίκεντρο και μπορεί να πει ψέματα ή να καταστρώσει δόλια σχέδια για να το πετύχει, χωρίς να νοιάζεται καθόλου για τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς του σε τρίτους.

Μπορεί να «μαχαιρώσει πισώπλατα» ένα φίλο ή συνάδελφο προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει. Αργεί πάντα στα ραντεβού του για να κάνει εντύπωση και κάνει συνεχώς επικριτικά σχόλια για να μειώσει τους άλλους.

Τα ανησυχητικά σημάδια: κατηγορεί τους πάντες, είναι εγωιστής, απαιτεί ειδική μεταχείριση, υπερπροβάλλει τις εμπειρίες του, έχει εμμονή με την εμφάνισή του.

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΑΘΗΤΙΚΗ-ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ: ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Πίσω από το χαμόγελο κρύβεται ένα μαχαίρι... Αυτό το αρχαίο κινεζικό ρητό περιγράφει τέλεια την παθητική-επιθετική διαταραχή της προσωπικότητας.

Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή συμμορφώνονται φαινομενικά με κανόνες και συμπεριφέρονται καταλλήλως, όμως στην πραγματικότητα η στάση τους είναι αρνητική και αντιστέκονται παθητικά.

Οι εκδηλώσεις της διαταραχής μπορεί να είναι ήπιες – για παράδειγμα ένα άτομο βρίσκει δικαιολογίες για να αποφύγει μια κοινωνική ή εργασιακή υποχρέωση – ή πιο έντονες – το άτομο υπονομεύει την επιτυχία και την ευτυχία κάποιου άλλου.

Τα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή διαθέτουν τέσσερα κοινά γνωρίσματα: είναι δύσκολο να συνεργαστεί και να επικοινωνήσει κανείς μαζί τους, προκαλούν δυσφορία στους γύρω τους, σπανίως εκδηλώνουν ανοιχτά την επιθετικότητά τους και επαναλαμβάνουν συστηματικά τα τεχνάσματά τους.

Οι ψυχολόγοι αναγνωρίζουν πέντε βασικά στάδια στην εξέλιξη της παθητικής-επιθετικής διαταραχής.

1. Πρόσκαιρη συμμόρφωση: Όταν το άτομο συμφωνεί λεκτικά, όμως πρακτικά κωλυσιεργεί ως προς την υλοποίηση ενός αιτήματος. (π.χ. Έρχομαι σε λίγο)

2. Σκόπιμη αναβολή: Όταν το άτομο συμμορφώνεται με ένα αίτημα, όμως συμπεριφέρεται ανάρμοστα. (π.χ. Έπλυνα τα πιάτα, αλλά δεν ήξερα πού πρέπει να τα βάλω)

3. Σκόπιμη παραίτηση και επακόλουθη διόγκωση ενός προβλήματος: Όταν το άτομο μένει άπραγο γνωρίζοντας ότι ένα πρόβλημα θα διογκωθεί, καθώς απολαμβάνει τη δυσφορία που προκύπτει σε τρίτους. (π.χ. επιστροφή δανεικού αυτοκινήτου χωρίς βενζίνη, γνωρίζοντας ότι ο ιδιοκτήτης θα καθυστερήσει στη δουλειά του αν σταματήσει να βάλει βενζίνη)

4. Κρυφή αλλά συνειδητή εκδίκηση: Όταν το άτομο παίρνει μια απόφαση και δρα μόνο και μόνο για να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα σε κάποιον τρίτο. (π.χ. κλοπή χρημάτων από υποκειμενικό αίσθημα αδικίας, υπονόμευση έργου συναδέλφου λόγω ζήλιας)

5. Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές: Όταν το άτομο δρα ενάντια στο συμφέρον του μόνο και μόνο για να πάρει εκδίκηση. (π.χ. μια νεαρή κοπέλα που βάφει τα μαλλιά της ροζ πριν από μια συνέντευξη για δουλειά, ένας έφηβος που λιμοκτονεί για να πληγώσει τους γονείς του)


Πηγή Άρθρου: www.onmed.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΣΘΕΝΙΑΣ

Η Elyn Saks, Καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας πάσχει από σχιζοφρένεια από νεαρή ηλικία, αλλά παρόλα αυτά συνέχισε και εξέλιξε την καρίερα της, ενώ το 2007 εξέδωσε σε βιβλίο την προσωπική της ιστορία που έγινε best seller The Center Cannot Hold: My Journey Through Madness.

Η ίδια λέει ότι: "υπάρχει μια τεράστια ανάγκη να διαλύσουμε τους μύθους σχετικά με τις σοβαρές ψυχικές ασθένειες και να βάλουμε επιτέλους ένα πρόσωπο πίσω από αυτές, ώστε να δείξουμε στους ανθρώπους ότι ακόμη και μια διάγνωση σαν την σχιζοφρένεια δεν είναι ανάγκη να οδηγήσει σε μια επώδυνη και υπολειμματική ζωή".

Στο βίντεο που ακολουθεί (με Ελληνικούς υπότιτλους) μπορείτε να θαυμάσετε τη γυναίκα σε μια εξαιρετική ομιλία για την εμπειρία να ζεις με μια σοβαρή ψυχική πάθηση αλλά και το ψυχικό κουράγιο να την αντιμετωπίζεις και να σηκώνεσαι ξανά στα πόδια σου και να μεγαλουργείς.

 

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Ψυχολογία

Εναλακτικές Θεραπείες

bansm

Βοτανοθεραπεία